Stora oljebolag investerar fortfarande stort i fossila bränslen

KLIMAT De fyra stora oljebolagen Exxon Mobil, Shell, Chevron och BP fortsätter att göra långsiktiga investeringar i fossila bränslen, samtidigt som utåt framställer sig som miljövänliga.

Nyligen släppte det amerikanska representanthuset en kongressrapport som undersökte fossilbränsleindustrins roll i att sprida felaktig information om klimatet  och förhindra åtgärder mot klimatförändringar. Särskilt har de fyra stora oljeföretagen Exxon Mobil, Shell, Chevron och BP undersökts. Enligt rapporten visar det sig att de fortsätter investera för att kunna sälja olja och gas långt in i framtiden. Utåt säger de att de ska följa klimatpolitiken och lovar åtgärder, samtidigt som de ägnar sig åt greenwashing.

I en intervju med New York Times säger demokraten Ro Khanna, ordförande för underutskottet för miljö, att företagen rensar upp utsläppen från produktionen av olja utan att ta hänsyn till utsläppen från förbrukningen av olja. Det blir en dimridå för att kunna fortsätta som vanligt vilket leder cirka 2,5 graders uppvärmning, enligt Khanna.

Kanske är politikerna allvarliga och vill stödja en grönare kapitalism som de hoppas ska lösa klimatkrisen, eller så lägger de ut en egen dimridå:  för vad som blir tydligt är att oljejättarna gör vad de behöver för att konkurrera ut andra energiproducenter, och att de kommer att göra det så länge produktion är kopplad till profit. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.