17 döda vid protester i Peru

UTRIKES Sammandrabbningar mellan demonstranter och polis har hittills lett till att minst 17 personer dödats och 38 skadats i staden Juliaca i Peru.

Juliaca ligger i Punoregionen som gränsar till Bolivia, och här har protesterna mot president Dina Boularte varit starka. Demonstranterna krävde hennes avgång och försökte storma en flygplats. Kongressen har beslutat att tidigarelägga nästa val för att lugna spänningarna i landet, men man har inte lyckats.

Protesterna har skakat Peru sedan den dåvarande presidenten Pedro Castillo avsattes och frihetsberövades i början av december. Castillo hade dessförinnan försökt införa undantagslagar. Hans anhängare anser att Castillo har kidnappats, men myndigheterna hävdar att han frihetsberövats i 18 månader för att möjliggöra en grundlig utredning av hans tillkortakommanden.

Riktpunkt har tidigare analyserat situationen i Peru som en återvändsgränd när reformismen står vid vägs ände och kapitalismens repression ökar för att rädda det egna landets kapital – och även om det nu förekommer berättigade protester syftar de inte till att förändra landet i grunden, utan snarare till en återgång till utlovade reformprogram som Castillo inte kunde infria.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.