Socialdemokrater och fascister samarbetar i de fackliga valen i Grekland

FACKLIGT Just nu hålls val till styrelserna i de fackliga organisationerna i Grekland. Den revolutionära fronten skördar vinster men möter även motangrepp när socialdemokratiska Syriza allierar sig med Gyllene Gryning för att hålla de radikala arbetarna borta från makten i facken.

I både Ioannina och Arta kunde revolutionärerna glädja sig åt betydande segrar – i den förra staden fick man 60 procent av rösterna och i den senare varenda röst. På andra ställen var dock motståndet hårdare. I Pyrgos, en medelstor stad på västra Peloponnesos, gick socialdemokrater och högern ihop med Gyllene Gryning och organiserade en gemensam lista mot den revolutionära fronten Pame. Den segrade med omkring fyra femtedelar av rösterna.

I det grekiska parlamentet fördömer kommunisterna Syrizas och högerns agerande, vars syfte är att bedra människorna. Man undergräver demokratin och släpper in nazisterna i värmen samtidigt som man från talarstolen säger sig försvara demokratin. Detta fick skarp kritik från kommunisterna gruppledare, som fördömde dem och anklagade dem för att försvara lobbyisternas demokrati.

Inom den svenska fackföreningsrörelsen existerar sedan länge inga fackliga val med politiska listor till styrelserna. Detta förfarande avskaffades för länge sedan som ett led i socialdemokraternas kamp mot kommunisterna inom facken. Nu är facken istället toppstyrda och alla relevanta beslut fattas av ledningarna, vars rum är mer eller mindre slutna. Det gör det enkelt för socialdemokraterna att använda fackföreningarna för lönedumpning och klassamarbete.

Den socialdemokratiska statsministern Tage Erlander kallade fackföreningarna för ett slagfält mot kommunisterna när socialdemokraterna inledde sin offensiv mot kommunisterna efter kriget.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.