Stridsvagnar till Ukraina – en eskalering

UTRIKES UKRAINA Tysklands regering  har i veckan gått ut med att den öppnar för att tyska stridsvagnar av sorten Leopard 2 överlämnas till Ukraina. Tyskland kommer att skicka Ukraina 14 stridsvagnar och ger grönt ljus för andra länders exportförfrågningar. Redan tidigare har Polen krävt av den tyska regeringen att tillåta sådana vapenleveranser.

Efter den tyska regeringens uttalande har nu förutom Polen bland annat Finland och Spanien lovat att skicka stridsvagnar av samma modell till Ukraina. Målet är att ett flertal nationer tillsammans ska skänka minst 100 Leopard 2.

USA:s president Joe Biden har på ett pressmöte gått ut med att USA kommer att skicka 31 stycken M1 Abrams stridsvagnar till Ukraina. Tidigare har Storbritannien utlovat 14 stridsvagnar av modellen Challenger 2 till Ukraina, men endast om fler västländer också leverar stridsfordon.

Sverige använder också Leopard 2-stridsvagnar, eller Stridsvagn 122 som de kallas i svensk tjänst, men än så länge har inte frågan om att bidra med svenska stridsvagnar tagits upp inom regeringen. Förra veckan presenterade emellertid regeringen ett paket med vapen och utrustning till Ukraina värt 4,3 miljarder. I den ingår bland annat 50 exemplar av Stridsfordon 90 och artillerisystemet Archer.

De västmakter som bidrar med krigsmaterial till Ukraina har inte tidigare bidragit med de tunga stridsvagnar som det nu rör sig om. Till och med Tysklands förbundskansler Olaf Scholz erkänner att faran för eskalering finns i och med att NATO-länder bidrar med vapen till Ukraina.

Från Rysslands sida har beslutet om stridsvagnarna mötts med ilska och den ryska ambassadören i Tyskland har kallat det för ”extremt farligt” och uttryckt att det tar konflikten till en ny nivå.

 

Karl Gunnarsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.