Afrikas skogselefant: utrotningshotad klimathjälte

KLIMAT I Afrika lever en kusin till de savannelefanter vi brukar se på TV – skogselefanten som är lika utrotningshotad som sina släktingar. Skogselefanten lever i jordens näst största regnskogsbälte längs ekvatorn i Afrika och färre än 100 000 av dem finns kvar. Hotet mot dem är akut, och bara en tiondel av det tidigare stora beståndet återstår på grund av tjuvskytte och skogsavverkning.

Elefanterna är regnskogens trädgårdsmäsatre, och det som gör dem unika är att de sköter om skogen på ett sätt som gör den till en effektiv koldioxidsänka. Elefanterna äter snabbväxande träd som inte binder så mycket koldioxid, vilket ger utrymme för långsamt växande, effektiva jätteträd som tar hand om växthusgasen. Inte nog med det: elefanterna äter jätteträdens frukter och sprider deras frön med sin dynga.

En studie visar att regnskogen skulle binda mellan 6-9 procent mindre koldioxid från atmosfären om elefanterna försvinner.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.