Tandsköterskor ångrar sitt yrkesval

FACKLIGT I en undersökning som fackförbundet Vision gjort bland sina medlemmar framkommer att en majoritet av förbundets tandsköterskor ångrar sitt yrkesval. Anledningarna är vid det här laget klassiker – låg lön och stress.

I en kommentar till undersökningen, som visar på stora brister för arbetarna inom tandvården, menar Veronica Magnusson, som är ordförande för Vision, att det också handlar om patientsäkerheten.

– Vid en stressig arbetsmiljö och med en brist på personal är det patienterna som blir lidande. Det är ytterst viktigt att vi värnar om patientsäkerheten, och att vi därför ser att arbetsmiljöarbetet måste prioriteras högre än vad som görs i dag. Det behövs också långsiktiga lönesatsningar för att öka attraktiviteten i yrket och klara framtidens kompetensförsörjning, utvecklar hon.

Utöver detta vill man att tandsköterska ska bli en skyddad yrkestitel, vilket betyder att man för att kalla sig tandsköterska behöver en legitimation. 

Vilka konkreta åtgärder, utöver att peka på problemen och skicka brev till regionernas politiska styrelser som Vision kommer vidta är oklart. Även om fackförbundet inte går in i avtalsrörelse just nu har man betonat vikten av att fack och arbetsgivare håller nere inflationen – detta betyder ingenting annat än reallönesänkning, vilket rimmar illa med målet om långsiktiga lönesatsningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.