Deltid orsakar fattigdom inom handeln

FACKLIGT I en ny rapport från Handels visar det sig att var tredje person som är anställd inom branschen har en inkomst som är lägre än fattigdomsgränsen. Orsaken är att många tvingas arbeta deltid, vilket tvingar ner deras löner.

Över 40 procent av de anställda inom branschen hamnar under den relativa fattigdomsgränsen och om man tar hänsyn till ob-ersättning blir siffran 33 procent. Orsaken bakom detta är den höga förekomsten av deltidsarbete – omkring 70 procent av de anställda har en sådan anställning, som gör att den totala inkomsten i slutet av månaden blir så låg.

Detta drabbar framför allt kvinnor, som i högre utsträckning jobbar deltid och som redan tjänar tusentals kronor mindre än sina manliga kollegor i samma bransch.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.