Fackligt nej till medlarbud i avtalsrörelsen

FACKLIGT Facken inom industrin har sagt nej till medlarnas bud i avtalsrörelsen med en vecka kvar innan avtalen löper ut. Medan kapitalet vill ha ett tvåårigt avtal med låga löneökningar vill facken ha ett ettårigt avtal med låga, dock inte fullt så låg löneutveckling.

För arbetarklassen handlar avtalsrörelsen om att befinna sig mellan Skylla och Karybdis. I det antika Grekland befann sig monstren Skylla och Karybdis på var sin sida ett sund och mellan sig krossade de och slukade sjömän som hade oturen att passera. Nu krossas istället arbetarklassen mellan dessa båda monster; på ena sidan fackföreningsledarna och på den andra kapitalet.

Med låga bud konkurrerar de båda sidorna om hur stor reallönesänkningen för arbetarna ska bli – landar det på en sänkning med sex procent eller sju? På en period av ett eller två år?

Sjömännen i det antika Grekland valde inte vilket monster som skulle sluka dem och lika lite har arbetarna idag att välja mellan vilken sida som ska sänka deras löner. Bortanför poserande och vackra ord gör sig verkligheten påmind – ingen sida erbjuder en lösning för arbetarna, vars kostnader ökar och inkomster minskar.

Det enda sättet att mota bort både Skylla och Karybdis är att göra fackföreningarna till arbetarnas vapen mot kapitalet, istället för kapitalets vapen mot arbetarna, som det är nu. Arbetarna måste helt enkelt ta kontroll över sina egna fackföreningar och göra dem till kamporganisationer!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.