”Grön” konstgödsel ska produceras i Luleå

MILJÖ Grupo Fertiberia, en av Europas största tillverkare av ammoniak och konstgödsel, ska bygga en stor konstgödselfabrik i Hertsöfältet utanför Luleå.

I en överenskommelse som var klar redan förra sommaren lovade Region Norrbotten och Invest in Norrbotten Fertiberia att deras vätgaskraftverk ska drivas med el från vindkraft och vattenkraft. Vätgasen ska transporteras i en pipeline från Boden till fabriken i Luleå där konstgödseln framställs.

Att tillverka konstgödsel är oerhört energikrävande, och Fertiberias fabrik kommer att behöva  4-5 TWh om året  – lika mycket som går åt att värma en stad av Örebros storlek. 

Lockelsen för företaget är att nu kunna sälja fossilfri ammoniak och konstgödsel, som det är stor efterfrågan på. Då kan nämligen livsmedelsindustrier kalla sig för klimatsmarta, när de använder grödor som odlats med den ”gröna” konstgödseln. Medan media rapporterar om nöjda lokalbor som lockas med löften om jobb och grön omställning kan man funder på ett antal frågor.

Konstgödsel behövs i allt större mängder i ett jordbruk där jorden systematiskt utarmas genom en alltför stor satsning på profitgivande årsgrödor, där kol och kväve lämnar marken och de små organismer som håller jorden levande utrotas. Att försöka komma bort från ett jordbruk som leder till en ökning av konstgödselanvändningen på allt livlösare jord (och på sikt till en livsmedelskris) är grönt på ett helt annat sätt än att ösa på enorma mängder ”grön” konstgödsel. Och en elåtgång där en enda fabrik slukar samma mängd som en stad är inte grön, varifrån energin än kommer – det finns problem med vindkraftverk också, även om de inte är lika spektakulärt ohyggliga som fossilindustrins.

Så ja, visst är Fertiberias ”gröna” konstgödsel bättre än konventionellt framställd fossilbaserad konstgödsel – men inte om den leder till ett uppsving i användningen och en ohejdbar utarmning av jorden, vilket ju uppenbart är syftet. Med deras gödsel fortsätter utsugningen av jordarna som förut och eskalerar dessutom för profitens skull, men med ”gröna” förtecken.

Marina Weilguni

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.