INRIKES Skolinspektionen publicerade nyligen sin årsrapport, där de sammanfattar sin verksamhet från det gångna året. Oftast handlar bristerna om trygghet och även brist på anpassningar och särskilt stöd är vanliga.
De flesta tillsynsbeslut som Skolinspektionen fattade under 2022 handlade om brist på extra anpassningar och särskilt stöd för elever med extra behov. Ofta handlar det om obehöriga lärare som inte vet att eleverna har rätt till extra stöd eller att det ens finns sådana krav. Det handlar också om omöjliga förutsättningar där bland annat skolledningen inte skapar förutsättningar för dessa anpassningar.
Också vanligt förekommande är brister i trygghet och studiero. På många platser bedrivs inget systematiskt trygghetsarbete och för stora klasser och dåliga lokaler leder till dålig studiero.
Redan nu varnar dock rektorer för att det kommer finnas ännu mindre pengar att tillgå det kommande året och Sveriges Kommuner och Regioner flaggar också för ännu mindre pengar till välfärden. Hur denna ekvation ska gå ihop finns det förmodligen inga bra svar på.