Underbemanningen stor inom vård och omsorg

FACKLIGT Kommunal har i en undersökning konstaterat att nästan hälften av alla förbundets medlemmar inom förskola jobbar i en underbemannad verksamhet. Samma siffra för äldreomsorgen är 42 procent. Detta hotar inte bara de anställda, utan också verksamheten.

I förskolan drabbas inte bara barnskötarna och förskollärarna, utan också barnen. Sex av tio anställda inom förskolan uppger nämligen att barnen blir oroliga eftersom det inte finns tillräckligt många anställda. Inom äldreomsorgen är siffran ännu högre – fler än sju av tio som jobbar inom äldrevården svarar att de äldre blir stressade eller oroliga på grund av underbemanningen.

Välfärden blir tyngre och tyngre att bära för de som är anställda inom den, vilket går ut över de som är i störst behov av den. Kronisk underbemanning beror i slutändan på brist på pengar, vilket är en prioriteringsfråga. De pengar som man det senaste året investerat i vapen åt Ukraina hade exempelvis kunnat bekosta långt över 30 000 anställda inom äldrevården. För krig och investeringsmöjligheter åt svenskt kapital finns det alltid pengar, medan vanliga människor får bära den tyngsta bördan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.