Uttalande om slaget vid Stalingrad från EKI

PARTIET, TEORI & HISTORIA Med anledning av att det är 80 år sedan slaget vid Stalingrad, som pågick mellan pågick mellan augusti 1942 och februari 1943, har det Europeiska Kommunistiska Initiativets sekretariat gjort ett uttalande, som Riktpunkt publicerar här:

 I år har det gått 80 år sedan det stora slaget vid Stalingrad, som var av avgörande betydelse för folkens seger över fascismen och för klasskampen överlag.

Det som orsakade det andra världskriget, liksom andra krig under imperialismens era, var den kapitalistiska konkurrensen om uppdelningen av marknader och inflytandesfärer. Existensen av den första socialistiska staten, Sovjetunionen, tydliggjorde också konfrontationen mellan socialism och kapitalism på starkast tänkbara sätt. Kriget väckte de kontrarevolutionära styrkornas förhoppningar om dess störtande, både utanför och inom Sovjetunionen. För att försvara sina klassintressen allierade kontrarevolutionärerna sig också med de nazistiska ockupanterna eller följde en ”eftergiftspolitik”, vilket banade väg för Nazitysklands marsch mot Sovjetunionen.

Segern och Hemingways hyllning

I juni 1941 inledde Nazityskland en attack mot Sovjetunionen, och nådde så långt som till Moskvas utkant. Med Röda arméns heroiska motstånd gick de sovjetiska styrkorna till motanfall i december 1941, medan den fascistiska koalitionens trupper sommaren 1942 gick till attack mot Stalingrad. Samtidigt beslutade USA och Storbritannien att inte öppna en andra front, baserat på deras motstånd mot socialismen. Röda armén övervann dock alla hinder och lyckades förinta nazisternas Wehrmacht. Röda arméns stolta och heroiska seger, trots den negativa maktbalansen, inspirerade Ernest Hemingway att skriva: ”Varje människa som älskar frihet är skyldig Röda armén mer än han kommer att kunna betala under en livstid”. Segern gav impulser till nationella befrielserörelser i de ockuperade länderna och höjde Sovjetunionens prestige, vilket ledde till att många stater etablerade diplomatiska förbindelser med landet.

De socialistiska produktionsförhållandena, den motsvarande statliga organisationen, socialismens värderingar och det bolsjevikiska kommunistpartiet var grundläggande för denna häpnadsväckande seger. Stalingrad är en historisk milstolpe; den visar hur djup och omfattande motsättningen är mellan socialismen och fascismen, som har sitt ursprung i kapitalismen.

Omskrivning av historien

Borgarklassen och dess politiska företrädare, såväl som EU, skriver systematiskt om historien med antikommunistiska resolutioner, förföljer kommunister när de inte delar åsikterna i dessa frågor, ägnar sig åt antikommunism, förtalar slaget vid Stalingrad, Oktoberrevolutionen och Sovjetunionen, samt  likställer på ett provocerande sätt socialismen med det monter som är fascismen-nazismen. EU, NATO, de kapitalistiska staterna i de tidigare socialistiska länderna återupprättar nazistiska kollaboratörer, förbjuder kommunistpartier, river antifascistiska monument, bygger en ”mur av sorg för stalinismens offer” i Ryssland och finansierar många antikommunistiska publikationer. Det är ingen slump att EU ligger i framkant av allt detta och försöker etablera den 9 maj som ”Europadagen” och dagen för EU-valet istället för Folkens segerdag, och den 23 augusti som den så kallade “Europeiska minnesdagen för offren för alla totalitära och auktoritära regimer – nazism, fascism och kommunism”.

Budskapet från Stalingrad

Idag förmedlar Stalingrad ett speciellt budskap till folken om att kämpa mot det imperialistiska kriget i Ukraina som förs mellan USA-NATO EU och Ryssland; mot deras kapitalistiska konkurrens som folken betalar dyrt för; för att försvara sina egna intressen och inte de borgerliga klassernas och deras imperialistiska sammanslutningar; för främja kampen för att avskaffa människans utsugning av människan och störta detta förfallna exploateringssystem, kapitalismen.

EKI:s Sekretariat

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.