Aurora 23-övningen är folkets fiende!

KRÖNIKA  Aurora var gryningens gudinna i den romerska mytologin. Aurora framstod som en mycket vacker kvinna, som flög bland skyarna och signalerade solens uppgång. Enligt myten flög hon gråtande, eftersom en av hennes söner hade dött, och hennes tårar blev till morgondaggen. Hennes grekiska motsvarighet Eos hatade mörkret och natten, ville att solen skulle komma fram.

I den moderna historien var Aurora  en kryssare som blev symbol för Oktoberrevolutionen 1917. Revolutionen inleddes i Leningrad efter ett signalskott från Aurora. 

När jag läser SKP:s och SKU:s nej till Aurora 23-övningen går en del av mina tankar till den vackra gudinnan som gråter över sin döde son. Hon låter sina tårar falla på oss dödliga och påminner oss att livet kunde vara mycket gladare, mycket enklare – om de som har vanhedrat Auroras namn inte fanns här bland oss. Den andra delen av mina tankar går till kryssaren Aurora som med sin manöver bidrog till revolutionen seger. Signalskottet ekar i mina öron. Jag undrar på vad övningen Aurora 23 har med Auroras antika och moderna historien att göra. Varför ska en sådan övning heta Aurora? Ska den påminna oss om gudinnan eller kryssaren?

Nej! Den påminner oss om att den barbariska övningen där 26 000 soldater från 14 länder deltar är en övning för krig som skapar förstörelse och sorg, samma sorg som Aurora kände för sin döde son.

De som sätter det hela i rullning förklarar att övningen hjälper Försvarsmakten att försvara Sverige och svenska intressen, våra rättigheter och vår demokrati, och dessutom bygger övningen säkerhet tillsammans med militära förband från partnerländer, och ökar den svenska operativa förmågan.

De ljuger! De är folkets fiende. Övningen försvarar det svenska kapitalets plan som är att gå ihop med USA-NATO-EU-lägret mot det kapitalistiska Rysslands läger.

Men den vackra latinska Aurora eller den grekiska Eos kommer en dag att signalera solens uppgång, när folket i Sverige och i de 14 partnerländerna ska vakna upp ur sitt djupa mörker, lita på kommunisterna, tro på sin styrka och lyssna på signalskottet som manar till uppror!

 

Panos Alepliotos

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.