Färre behöriga lärare i skolan

INRIKES I en ny undersökning gjord av Sveriges Lärare visar att andelen behöriga lärare som arbetar i skolan minskar. Knappt 70 procent av lärarna i de svenska skolorna är i dagsläget behöriga de kommuner med lägst andel behöriga lärare ligger på omkring 40 procent.

Högst andel behöriga lärare har Vadstena kommun, vars lärarkår till 93 procent är behöriga. Sämst ligger det till i Ragunda i Jämtland, där inte ens 40 procent är behöriga. Detta belyser problemet med en ojämlik skola, där förutsättningarna ser radikalt annorlunda ut beroende på var i landet som eleverna går i skola. Tillsammans med en rad andra faktorer, såsom storleken på skolpengen eller geografiskt läge, skapar detta en situation där eleverna runtom i landet inte får en likvärdig utbildning beroende på var de bor.

Siffrorna visar en marginell minskning från förra året men befäster en trend. Skolorna står samtidigt inför stora problem, vilket rektorerna i Uppsala kommun redan reagerat på och som Sveriges Kommuner och Regioner flaggat för – det kommer ännu mindre pengar till skolorna den kommande tiden. 

Skolan under kapitalismen är i slutändan underkastad marknadens svängningar och vad som investeras i skolan är också beroende av kapitalisternas prioriteringar. När lågkonjunkturen kommer följer tunga nedskärningar och när pengar måste omprioriteras för att exempelvis stärka militären är det de tunga utgiftsposterna inom välfärden som får bära bördan. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.