Repressionen ökar – mer pengar till säkerhetspolisen

INRIKES I takt med att motsättningarna inom hela det kapitalistiska systemet minskar tvingas varje stat vidta mer eller mindre repressiva åtgärder för att möta hot. Den senaste tiden har en rad åtgärder genomförts även i Sverige, som syftat till att stärka statens repressiva makt.

Varje monopol måste hela tiden expandera. När det inte går längre måste de ta marknadsandelar av varandra eller stärka sin profit och tillväxt på bekostnad av arbetarna i de egna företagen. Det gör att det under kapitalismen alltid finns ett tryck mot arbetarna, det finns alltid en risk för att de ska få det sämre. Parallellt med detta ökar hela tiden incitamenten från andra länder att uppträda hårdare mot andra länder, för att man vill säkra sina egna företags profit och tillväxt.

Utifrån detta växer behovet av en stark repressiv apparat fram. Den ska finnas redo att slå mot utländska hot såväl mot inhemska sådana – det vill säga, en arbetarklass som börjar röra på sig och göra motstånd.

Därför har regeringen den senaste perioden bland annat utökat ordningsvakternas befogenheter och underlättat avlyssning och övervakning av personer.

Det senaste tillskottet till den repressiva apparaten består i 50 ytterligare miljoner till Säpo och 300 miljoner till Kriminalvården.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.