Ryska spionfartyg eller imperialistisk demonstration?

INRIKES När det gäller att få den svenska befolkningen att ställa sig på USA-NATO-EU:s sida i konflikten mellan de imperialistiska blocken är inga nyheter för små för att användas.

Det ryska marinfartyget Admiral Vladimirsky har färdats genom svenska försvarets sjöövningsområden. Detta konstaterar SVT:s Uppdrag Granskning som med andra nordiska public service-bolag kartlagt vad de kallar rysk underrättelseverksamhet i Norden. Och nog för att det kan finnas sådan verksamhet och hemliga militärprogram: konstigt vore det väl annars. Syftet med just det här militärprogrammet skulle vara att kartlägga undervattenskablar och vindkraftsparker. Till detta har man använt 50 spionfartyg.

Admiral Vladmirsky färdades genom både färdiga och kommande vindkraftsparker i syfte att kartlägga dem, menar svenskt försvar. Nu kan man ju helt legitimt ha kartlagt vindkraftverken för att lägga in dem på sjökorten, förstås. Eller, mer troligt, kan man ha ”visat närvaro” på samma sätt som den svenska militären omedelbart gör när en rysk båt är ute i Östersjön: ett spel där imperialister från väst och öst visar upp sin förmåga inför en skrämd och accepterande befolkning, kan man säga. För nog tror vi väl att de har tillgång till Google Earth i Ryssland? Och kanske till Vindbrukskollens karttjänst.

Vi glömde nästan berätta att det fanns beväpnade och maskerade män på den ryska båten också. Ta er en titt på NATO:s mannar i Aurora 23  – är de utan vapen och ansiktsskydd, eller?

Det här skriver vi inte för att förringa den verkliga faran för en imperialistisk konfrontation. Vi skriver det för att visa hur vi envetet utsätts för en verklighetsbeskrivning som ska göra oss till den ena sidans lydiga medborgare, och i förlängningen dess kanonmat. Freden och slutet på alla imperialistiska krig, hot, övningar och maktdemonstrationer kan förstås bara förverkligas i kampen mot all imperialism och för socialismen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.