Dödliga skyfall och jordskred efter torkan i Italien

KLIMAT, UTRIKES Norra Italien har drabbats av katastrofala översvämningar som ett resultat av skyfall och storm under de senaste dagarna. Alldeles nyligen rådde istället torka och oro över dricksvattenförsörjningen i området. Vad man då upplevde var efterdyningarna av att regionen förra sommaren drabbandes av av den värsta torkan på sju årtionden. Alperna fick 63 procents mindre nederbörd än vanligt under vintern och i mars hade floden Po rekordlåga vattennivåer. 

Nu har vädret alltså inom ett par dagar slagit om till sin motsats. Elva personer har hittills omkommit och 13 000 evakuerats. Det är 23 floder som har svämmat över, och hela 41 byar och städer har hamnat under vatten, samtidigt som hundratals jordskred har svept in över åkrar och stadsgator. Räddningsinsatserna har varit krävande, främst när funktionshindrade och äldre blev fångade i sina hus. Det är de värsta översvämningarna på hundra är, rapporterar The Guardian. Just nu är hundratusentals är utan ström, utan mobiltäckning och delvis utan fast telefoni, och myndigheterna försöker få fram tankbilar med rent dricksvatten till drabbande områden.

Förutom den förväntade katastrofeffekten som den rikliga nederbörden medförde var också den uttorkade jorden  dålig på att absorbera vatten, något som italienska meteorologer menar är en bidragande faktor.

Inget av detta skulle ha hänt om inte den globala uppvärmningen hade tillåtits härja ohämmat – nu betalar vanliga människor priset för kapitalismens rovdrift på miljön.

2 tankar på “Dödliga skyfall och jordskred efter torkan i Italien

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.