Nya ledtrådar i attentatet mot Nord Stream 2 pekar mot Ukraina

UTRIKES Den tyska riksåklagaren är säker på att ett segelfartyg med kopplingar till Ukraina användes vid attentatet. Båten befann sig på Östersjön vid tidpunkten för attentatet och i båten hittades också sprängmedel som kan användas under vatten. Detta rapporterar tyska Der Spiegel.

I början av september förra året lämnade segelfartyget Andromeda den tyska hamnstaden Rostock-Warnemünde och den kom tillbaka först efter attentatet. I båten ska man ha hittat sprängmedlet Oktogen, som går att använda under vatten. Oktogen är dessutom lätt och tillräckligt mycket sprängmedel kan ha transporterats med segelbåten för att spränga ledningarna, vilket kastar omkull tidigare teorier om att bara större båtar kunnat transportera tillräckligt mycket sprängmedel för ändamålet. Det hade också varit möjligt för erfarna dykare att placera ut sprängmedlet.

Andromeda ska dessutom ha hyrts av en polsk firma med ukrainska ägare och fotografier av förfalskade papper kan kopplas till en ukrainsk profil på sociala medier. Man spekulerar också i om det är ett ensamt kommando utan order som kan ha utfört attentatet eller om det finns kopplingar ända in i ukrainska regeringssammanhang.

Andra källor vid det tyska åklagarämbetet har dock uttryckt tvivel kring det hela och betraktar inte det ukrainska spåret som hett. Den tyska chefsåklagaren har tidigare uttryckt att det inte finns några bevis för rysk inblandning i attentatet.

En tanke på “Nya ledtrådar i attentatet mot Nord Stream 2 pekar mot Ukraina

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.