Nya protester i sydvästra Kazakstan

UTRIKES I början av förra året skakade arbetarprotester hela Kazakstan, vilket slutade med att ryska trupper skickades in för att garantera lugnet i landet. Drivande var då oljearbetarna i sydvästra Kazakstan, som återigen strejkar och protesterar.

Protesterna följer på sociala oroligheter som ägt rum i regionen under våren och strejker har kontinuerligt ägt rum under våren. I början av april arresterades dessutom över 100 oljearbetare som protesterade utanför det nationella gas- och oljemonopolet KazMunayGas kontor.

Nu verkar nya protester vara på gång. I Zhanaozen, där strejkande oljearbetare massakrerades av polisen 2011, organiserades manifestationer med omkring 2 000 deltagare för att protestera mot arresteringen av demonstrerande oljearbetare.

En tanke på “Nya protester i sydvästra Kazakstan

  1. Ryssland har förklarat sig ha rätt att ”bevara stabiliteten” i sitt ”närområde”; det var därför Putin ingrep för att stoppa de regeringsfientliga protesterna förra året. Det verkliga skälet är affärsmässiga vinster.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.