Ny strejkvåg i Kazakstan

UTRIKES Efter att strejkerna och protesterna i januari brutalt slogs ned av den kazakstanska regeringen och ryska soldater ebbade protesterna tillfälligt ut. Nu är dock arbetarklassen återigen i rörelse och vid flera stora arbetsplatser råder det strejker.

Protesterna i början av året utlöstes av höjda bränslepriser men under ytan bubblade missnöjet sedan tidigare. Låga löner, dåliga pensioner och en rad andra problem som har sin upprinnelse i kontrarevolutionen 1990 har pressat Kazakstans arbetare i decennier. För att kunna kontrollera situationen kallade Kazakstans regering in ryska soldater som hjälpte till att slå ner arbetarnas protester. Resultatet blev i slutändan uppemot 10 000 arresterade och över 200 döda.

Våldet och repressionen gav en tillfällig stabilitet i landet. Nu börjar dock arbetarna röra på sig igen och en ny strejkvåg går att skönja. Återigen är det arbetarna och folket i oljestaden Zhanaozen som går först och sedan flera dagar tillbaka har de demonstrerat utanför sitt kommunkontor för arbetstillfällen. Samtidigt har arbetare vid en rad arbetsplatser, från fabriker till oljepumpar, gått ut i strejk. Kraven är inte bara ekonomiska utan också politiska. Arbetarna kräver ett stopp för repressionen mot fackföreningarna.

Efter att den ryska imperialismen återigen kopplade ett starkt grepp om Kazakstan har situationen inte förändrats för arbetarna, utan de måste även fortsättningsvis kämpa för grundläggande rättigheter. Interventionen har däremot lett till ett fördjupat samarbete mellan Kazakstans och Rysslands regeringar och Kazakstan kommer bland annat att börja producera militär utrustning för Ryssland.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.