Pollenstorm, klimatkris och en snorig väg till socialismen?

KLIMAT, VETENSKAP Ingen har väl missat att pollensäsongen är här, och den känns som vanligt värre än förra årets – och det visar sig att det inte bara är inbillning. Det allt varmare klimatet förlänger växternas pollenproduktion och växthusgasen koldioxid stimulerar den i sig själv, något som man har vetat om ganska länge. 

En ny vetenskaplig studie visar att pollensäsongen i Nordamerika numera startar 20 dagar tidigare jämfört med 1990, varar ungefär 8 dagar längre och orsakar 21 procent mer pollen. Det finns i framtiden risk för en kontinuerlig pollensäsong året runt – särskilt i städer där luften ofta är varmare än på den omgivande landsbygden. Det här gör livet svårt för allergiker, och allergikerna blir dessutom fler och fler enligt statistik från USA.

Europa klarar sig inte bättre. Europeiska studier visar att det antal människor som reagerar på den mycket starkt allergiframkallande växten malörtsambrosia (som spridits hit från Nordamerika) kommer att mer än fördubblas, från 33 miljoner till 77 miljoner fram till 2041.

Även om vi skulle stoppa den globala uppvärmningen direkt, skulle vad som redan hänt i den vägen fortsätta att skapa svåra pollensäsonger. Det handlar inte heller bara om nysningar och rinnande ögon: allergi fungerar som en trigger för astmaproblem och gör oss känsligare för olika virus, bland annat Covid-19.   

Klimatkrisen påverkar alltså vår hälsa direkt, här och nu, på ett mycket påtagligt sätt – något som borde engagera fler i kampen för ett annat samhälle. Det låter ju trist att vi ska behöva nysa, flåsa och snora oss in i socialismen…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.