Torraste och varmaste april någonsin på Iberiska halvön

KLIMAT  Förra året uppmättes de högsta temperaturernas i Spaniens historia sedan mätningarna startade 1961, och den svåra torkan som var en följd av extremhettan drabbade jordbruket hårt. Och  de extrema temperaturerna förtsätter. April 2023 har redan varit den varmaste april någonsin i Spanien och Portugal med temperaturer på nära 40 grader på sina håll.

Månaden var dessutom också den torraste april som någonsin uppmätts, och förebådar en ny extremtorr sommar – särskilt som man väntar på att El Niño-fenomenet kommer att påverka vädret även på Iberiska halvön. Problemet är förstås att klimatkrisen fortsätter och planeten blir allt varmare. Rekordtemperaturerna skulle inte uppstå utan denna växthuseffekt, och ingen framförhållning lär hjälpa om man inte ändrar på det.

Spaniens vattenreserver har sjunkit brutalt sedan förra året – i Andalusien och Katalonien som drabbades värst av torkan ligger ligger reserverna på bara 25 procent av full kapacitet. Nu har den spanska regeringen beslutat att lägga 2,2 miljarder euro på att hjälpa jordbruket. Bland annat ska ny infrastruktur som avsaltningsanläggningar öka vattentillgången.

Miljöministern låter i samband med stödpaketet meddela att man nu måste satsa på att förbereda sig för allt frekventare och intensivare torrperioder. Kapitalismen anpassar sig alltså så långt det går till de nya förhållandena och försöker med tekniska lösningar att fortsätta ”business as usual”. Jovisst, en liten sudd slängs åt arbetarna också: utomhusarbete i extremhetta ska förbjudas.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.