Tre nedslag i 1 maj-firandet 2023: Grekland, Turkiet, Spanien

UTRIKES I hela världen firade de arbetande människorna 1 maj igår. Det tågade fram både små och stora demonstrationer, somliga revolutionära och andra mest pliktskyldigt fanviftande.  Riktpunkt tittade på tre nyhetssidor för att fånga upp våra broderpartiers manifestationer. Och det blev tre uppmuntrande nedslag i en annan värld än den mulna svenska, med inspiration för året fram till nästa 1 maj!

Vi börjar med Grekland, där man demonstrerade i både stora och små städer i regi av fackföreningsfronten PAME. I Aten samlades tusentals människor på Syntagma-torget framför parlamentet  och lyssnade på tal av bland annat kommunistpartiet KKE:s generalsekreterare Dimitris Koutsoumbas, och Giorgios Perros, medlem av fackföreningsfronten PAME:s sekretariat, som framhöll att 1 maj inte bara är att fira tidigare generationers hjältar – det är också ett löfte om fortsatt kamp fram till avskaffandet av människans exploatering av människan, tills den dag då det kapitalistiska systemet med exploatering, krig och orättvisor kommer att brytas sönder. Också i Thessaloniki var det en massiv uppslutning av människor i PAME:s demonstration. Och även här kopplade man samman historien med nutiden, och deklarerade att arbetarna är de som har den verkliga makten att bryta löneslaveriets bojor – någon självutnämnd räddare i kapitalets ledband kommer inte att leda dem till någon annan och bättre plats än den där de befinner sig.

Flyttar vi blicken till Turkiet, rapporteras att arbetare fyllde torgen över hela landet, särskilt i Istanbul, Ankara och Izmir.  I Itsanbul började arbetare samlas i området Maltepe från tidigt på morgonen, och marscherade sedan iväg i två enorma tåg. Samtidigt greps dock många människor i polisattacker när de begav sig till Taksimtorget där de hade planerat att fira 1 maj.

 TKP:s kolonn i Ankara gick under slagord som betonade att arbetarna kommer att ta makten: ”Fabriker, fält, politisk makt, allt kommer att vara ditt ansvar” och ”TKP kommer, allt förändras”. Det sista slagordet är något som målats på både väggar och banderoller under tiden som leder fram till Turkiets val 14 maj. Den fackliga ledaren Zeynep Mucukgil uttryckte det såhär: ”Vi kommer att fatta vårt beslut vid valurnan den 14 maj! Arbetarklassen, arbetare, bönder, kvinnor, ungdomar, alla som står på ljusets sida kommer att gå samman och fatta sitt beslut. Vårt beslut kommer att vara till förmån för frihet, fred, broderskap, demokrati och ljus.” 

SKP:s broderparti PCTE i Spanien manifesterade också över hela landet.Partiet lade stor tyngd på att mobilisera mot socialdemokratins återvändsgränder, för att istället återuppbygga arbetarrörelsen och den revolutionära rörelsen i Spanien. Första maj blev ett avstamp för att formera en kämpande och oberoende, klassmässig organisation, såsom partiet skrivit i sitt uttalande inför 1 maj, där man också vände sig mot det ständiga valet av ”det mindre onda alternativet” som förespråkas av den vänster som står på kapitalets sida.    

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.