Helt logiskt att det säljs mindre ekologiskt

MILJÖ Det säljs färre ekologiska varor i butikerna på sistone. Och det är i sin tur förknippat med att den ekologiskt odlade marken minskade med 18 000 ha 2022. Vilket förstås inte är bra, varken för biologisk mångfald i naturen eller giftutsläpp från jordbruket.

Samlingsorganisationen Sveriges Konsumenter  tycker sig nu se att handelns kampanjer är orsaken – mindre kampanjer, mindre köp, helt enkelt. Därför vill man se fler kampanjer, naturligtvis, så att de enkla människorna ska kunna påminnas om att välja rätt.

Dessutom har ju skillnaden i pris mellan ekologiskt och konventionellt odlad mat minskat: prisökningen på den ekologiska maten har alltså inte varit lika brant som för de ”vanliga” varorna. Och då kan det ju tyckas spela mindre roll vad man väljer egentligen – de där små skillnaderna ska man väl kunna klara av att betala, tycker marknadsanalytikerna.

Man tar sig för pannan i slutet av denna dyrtidsvinter. När det handlar om att få hushållskassan att räcka hela månaden, så har vanligt folk knappt något val alls. De måste köpa det som är billigast, även om det för den bemedlade bara handlar om småpengar. De flesta, barnfamiljer inte minst, skulle gladeligen köpa den bättre och hälsosammare maten om det var möjligt – så skippa de dumma analyserna!

Vad folk behöver är reallöneökningar som gör hälsa och miljötänk möjligt! Och om man ändå ska kämpa för hållbar konsumtion, så kan man lägga till att dyra, ohälsosamma och farliga varor ska rensas ut  från hyllorna till förmån för subventionerade ekologiska produkter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.