Vallokalerna stängda i Turkiet – Erdogan i ledningen

UTRIKES Vid 17:00 stängde de turkiska vallokalerna och därefter påbörjades räkningen av rösterna i både president- och parlamentsvalen. Med lite mer än hälften av rösterna räknade leder den sittande presidenten Erdogan. Mycket återstår dock och resultaten är långt ifrån färdiga.

De preliminära siffrorna visar att Turkiets Kommunistiska Parti (TKP) än så länge inte gått framåt. Om resultatet står sig kommer de till och med att backa jämfört med senaste gången partiet ställde upp, vilket var i valet 2015. Denna gång ställer de dock inte upp ensamma utan i en valallians tillsammans med två andra partier. 

I presidentvalet leder i skrivande stund den sittande presidenten Erdogan med omkring 8-9 procentenheter. Hans främsta motståndare är socialdemokraten Kilicdaroglu, som även kommunisterna uppmanat till stöd för. 

När detta skrivs har nästan 60 procent av rösterna i presidentvalet räknats och lite mer än 35 procent av rösterna till parlamentet. De första säkra siffrorna kommer först imorgon bitti och de presenteras då av landets valmyndighet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.