Bada försiktigt – algblomning i Östersjön!

MILJÖ Nu råder algblomning i Östersjön, i en omfattning som är vanlig för årstiden i vår nuvarande värld. Det är de blågröna algerna (cyanobakterierna) som växer till och ligger som små tunna trådar i vattenytan där de syns vid vindstilla väder. Det finns tre olika bakterietyper, och en av dem innehåller ett nervgift. Att de frodas i Östersjön beror dels på att det är varmt, men också på de gödningsämnen sin rinner av från ett ”effektivt” jordbruk och bristfällig avloppsrening.

Att bada i algblommande vatten kan leda till illamående, kräkningar, diarré och eventuellt feber, men också påverka andning och lever. Men algblomningen är inte bara dålig för hälsan – den kan också skada havet på sikt. När mängder av planktons som frodats under sommaren bryts ned till hösten så går det åt massor av syre: något som i förlängningen leder till syrefria havsbottnar utan djurliv.

Nuförtiden ger klimatförändringarna de blågröna algerna fler dagar av den typ de gillar, med varmare vatten och mer näring, och redan tidigare på säsongen. 

Har då inte alltid algerna blommat? Jodå, det har de – men det finns forskning som tyder på att de fått ordentlig fart först sedan början av 1900-talet. Det beror på användningen av gödsel i jord- och skogsbruk runt Östersjön, samt utdikning av markerna under samma period. Det är samma histora som med alla de skrämmande klimateffekter vi upplever idag: kapitalismens rovdrift på naturen ger profit men sänker vår livskvalitet och kastar ekosystemen ur balans.

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.