EU-rådet föreslår inskränkningar i medias frihet

UTRIKES EU-rådet har nu lagt fram ett lagförslag för en lag om mediefrihet, European Media Freedom Act. I förslaget tillåts bland annat att spionprogram placeras på journalisters telefoner om en nationell regering tycker att det är nödvändigt. Lagförslaget väntar nu på att godkännas av EU-parlamentet innan det går igenom.

Förslaget sades, när det först kom upp till debatt i EU-kommissionen, vara avsett att stärka skyddet för oberoende journalism i EU-länder den var hotad. I det initiala skedet ingick ett starkt skydd mot spionprogram, så kallad spyware, i förslaget, vilket alltså har ändrats sedan dess.

EFJ, den europeiska journalistfederationen, protesterar mot lagförslaget och anklagar nu EU-ledningen för att försätta journalister i större fara än de redan är om lagen går igenom. Att anföra “nationell säkerhet” som grund för spionage kommer bland annat att förhindra visselblåsning och försätta källor i risksituationer.

Även EDRi, ett nätverk av olika icke-statliga organisationer och förespråkare för digitala rättigheter har uttalat sig och menar att man nu tar steg för att legalisera oacceptabla former av övervakning mot journalister och deras källor.

Vi konstaterar att den borgerliga statens demokratiska fri- och rättigheter som vanligt är något som fluktuerar med den borgerliga statens behov…

En tanke på “EU-rådet föreslår inskränkningar i medias frihet

  1. Det här är som taget ur George Orwell. ”Mediefrihet” är i själva verket mediekontroll och övervakning. Denna medielag går hand i hand med ansträngningarna att öka polisstaten och genomförandet av en rasistisk invandringspolitik. Lagen om mediekontroll kan också användas för att tysta arbetstagare som protesterar mot införandet av en nyliberal ekonomisk politik, vilket skedde i Frankrike i samband med Macrons pensionsreform.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.