Finlands nazistiske näringsminister avgår

UTRIKES Finlands nya regering under statsminister Petteri Orpo hann sitta i åtta dagar innan den första krisen kom. På onsdagen hölls i riksdagen en förtroendeomröstning om näringsminister Wilhelm Junnila. Flera riksdagsledamöter hade krävt att riksdagen skulle uttala sitt misstroende mot sannfinländaren Junnila för hans nazistiska kopplingar. Det framfördes bland annat att Junnila vid flera tillfällen talat vid nazistiska sammankomster, gjort rasistiska uttalanden samt stått som värd när nazistiska grupper inbjudits att besöka riksdagen.

Med knapp marginal klarade Junnila omröstningen, men det anmärkningsvärda är att regeringspartnern Svenska folkpartiets (sfp) ledamöter  antingen röstade mot Junnila eller lade ner sina röster. Det är första gången i Finlands historia som ett regeringsparti inte har stött en minister i den egna regeringen i en förtroendefråga.

Statsminister Orpo (saml) har hållit en låg profil i ärendet. Men nu när Finlands politiska elit är samlad till Suomiareena (motsvarande Almedalen) i Björneborg så meddelade han att han förklarat för Junnila att sådant beteende inte går för sig. Regeringen kommer att ytterligare diskutera frågan vid sitt sammanträde på tisdag.  President Sauli Niinistö kommenterade på fredagen frågan och sade att det hela var pinsamt för regeringen och fläckade Finlands namn utomlands.

Att sfp och sannfinländarna skulle komma att sitta i samma regering sågs redan innan regeringsförhandlingarna avslutats som problematiskt. Förutsägelserna har varit att regeringen inte skulle bli långlivad. Nu är det tidsspannet betydligt avkortat.

Klockan 12 idag meddelade slutligen näringsminister Wilhelm Junnila (sannf) att han avgår med omedelbar verkan på grund av den kritik som riktats mot honom.

 

Finn Thunborg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.