Transport blåser av strejk – avtal klart inom bevakning

FACKLIGT Den 15 juni varslade Transport om strejk inom branschen säkerhet och bevakning. Varslet gällde bland annat säkerhetsvakter på landets största flygplatser. Nu är dock en överenskommelse nådd och strejken är avblåst.

Inför strejken krävde Transport höjda ingångslöner, förutsägbarhet i schemaläggningen och ett mer utvecklat lönesystem där erfarenhet premieras. Detta har mer eller mindre uppnåtts och vissa gruppers löneökning går till och med utöver industrins märke.

I det nya avtalet höjs ingångslönen med 2 290 kronor per månad fördelat på två år och ett extra lönepåslag ges till de som arbetat fem år eller mer i branschen. Därtill höjs varseltiden vid schemaläggning till sex dagar, vilket förenklar planeringen av vardagen för de anställda.

Transport har tidigare tecknat avtal som innebär rejäla lönesänkningar för de anställda och man har också tecknat ett avtal med Sveriges Hamnar, som åsidosätter det fristående Hamnarbetarförbundet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.