Flest döda i militära konflikter sedan 1994

UTRIKES Uppsala Conflict Data Program vid Uppsala universitet sammanställer antalet människor som dött i konflikter och det visar sig att det inte dött så många som under 2022 sedan 1994, då folkmordet i Rwanda ägde rum.

Det är framför allt två stora militära konflikter under 2022 som drar upp statistiken. Det är dels kriget i Tigray i Etiopien, där , och dels kriget i Ukraina. Forskarna från Uppsala räknar med att minst 180 000 människor dött i dessa konflikter under förra året, men de betonar också att informationen är knapphändig eftersom det ena kriget fortfarande pågår. De räknar med att bilden klarnar allt eftersom.

En intressant aspekt i statistiken är att kriget i Ukraina är långt ifrån lika dödligt som konflikten i Etiopien. Även om statistiken skiljer sig drastiskt beroende på vilka som rapporterar så har mångdubbelt fler civila dött i Etiopien, jämfört med Ukraina.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.