Dammsprängning i Ukraina

UTRIKES Under natten till idag sprängdes en kraftverksdamm i Cherson och minst ett 80-tal byar och samhällen kommer att påverkas av de massiva vattenflödena. Som vanligt drabbas den civila befolkningen hårt.

På den Ukrainakontrollerade sidan av floden har i nuläget 20 000 personer evakuerats och på den ryskkontrollerade sidan av floden har 600 hushåll översvämmats. Det handlar inte bara om energiproduktionen som går i stå och den förstörda infrastrukturen, utan om att stora områden i Cherson och på Krim blir utan dricksvattenförsörjning.

Spekulationerna om vad som hänt går höga: svenska militära experter kallar det ett folkrättsbrott och hävdar att den ryska sidan stått för sprängningen, även om det blir de ryskkontrollerade områdena som drabbas hårdast – det blir svårare för ukrainska styrkor att ta sig över den översvämmade floden och de sanka stränderna menar de.

En sak kan i alla fall konstateras: i kriget mellan Ryssland och det NATO-backade Ukraina har folket inget utom elände att hämta på någon av sidorna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.