UTRIKES Just nu har Haiti drabbats av kraftiga översvämningar och jordskred med ett flertal döda och tiotusentals som förlorat sina hem. Denna ödeläggelse drabbar ett land där under den senaste tiden våldet har eskalerat. Beväpnade invånare har gått ihop i medborgargarden, så kallade Bwa Kale, för att bekämpa gängkriminaliteten, eller snarare gängkrigen. En människorättsorganisation (Centre d’analyse et de recherche en droits de l’homme, CARDH) berättar att misstänkta gängmedlemmar har jagats, slagit ner, halshuggits och bränts levande.
Mellan 14 april och 24 maj i år dödades minst 160 gängmedlemmar; något som CARDH ser som legitimt självförsvar i ljuset av polisens oförmåga och gängens fruktansvärda grymhet med kidnappningar, mord och våldtäkter. Bwa Kale är symptomet på statens kollaps, säger Gedeon Jean som är vd för CARDH, och som vill se att de statliga institutionerna förstärks.
Bwa Kales verksamhet startade när en folkmassa lynchade en grupp beväpnade misstänkta gängmedlemmar och brände deras kroppar i huvudtaden Port-au-Prince. Detta efter två år av ständigt ökande våld, där olika grupper kämpade om makten i ett regeringsvakuum efter att presidenten mördats. Premiärministerna Ariel Henry har svårt att hävda sin legitmitet och klarar inte att leda landet ur våldskrisen.
Då polisen inte har velat eller kunnat stävja våldet växte Bwa Kale fram spontant, och gardena letar i dagsläget aktivt efter gängmedlemmar att avrätta – något som Louis-Henri Mars, som förestår en ”fredsbyggande grupp” i huvudstaden ser stora risker med: att fel personer straffas och avrättas är en av dem, en annan är att man använder rörelsen för olika hämndeaktioner som inte alls har med gängkrigen att göra. Också han vill lägga ansvaret hos myndigheterna och vill att folk ska ha förtroende för dem – vilket måste gå vägen över att de tar tag i gängproblemen, menar han, med avhopparprogram och rättvisa för offren. Och inte minst måste kopplingarna mellan väpnade grupper, politiker och företagare åtgärdas, liksom fattigdom och arbetslöshet.
Dessa högt ställda förhoppningar på landets kapitalister och politiker kan man mycket väl stå tveksam inför, och medborgargardena verkar inte vara på väg att upplösas. Haitis folk har hamnat i ett läge där våld, hämnd på våld och myndigheternas slapphet (och inblandning i våldet) inte leder framåt. Dock finns en fackföreningsrörelse som åtminstone under 2022 verkar ha haft en mobiliseringskraft tillsammans med andra organisationer och backades av mediaplattformen Radyo Rezistans under stora demonstrationer det året – vad som saknas är en handlingskraftig revolutionär ledning för de folkliga protesterna.