Hundratusentals demonstranter återigen på Frankrikes gator

UTRIKES Kampen om de franska arbetarnas pensioner är inte över än. Under dagen demonstrerade hundratusentals arbetare över hela Frankrike i den fjortonde strejkdagen sedan början av året. I bland annat Paris ledde det till sammandrabbningar med polisen.

Över hela landet var 11 000 poliser redo att möta demonstranterna, som räknade till 300 000 bara i huvudstaden Paris. Strejkerna och demonstrationerna gällde som tidigare det impopulära förslaget att höja pensionsåldern. I över 250 städer anordnades demonstrationer och strejkerna drabbade både järnväg och flygtrafiken. Även gas- och elarbetarna strejkade.

Demonstranter drabbade samman med polis vid bland annat det statliga oljemonopolet TotalEnergies raffinaderi i Donges, i västra Frankrike, där demonstranter hindrade leveranser från platsen. Under en kort period ockuperade också demonstranter landets olympiska kommittés högkvarter.

Förslaget innebär i korthet att pensionsåldern i landet succesivt höjs till 64, från nuvarande 62. Ytterligare bränsle har lagts på elden genom att presidenten Macrons regering beslutade att kringgå parlamentet och direkt besluta om ändringen själva.

En tanke på “Hundratusentals demonstranter återigen på Frankrikes gator

  1. De franska arbetstagarna kommer inte längre att tolerera en försämring av sin levnadsstandard för att tillfredsställa den nyliberala strukturanpassningen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.