Greklands kommunister om eskalationen i norra Kosovo

UTRIKES I norra Kosovo har situationen en tid varit spänd. Den serbiska minoriteten i landet har krävt ökad autonomi, vilket inte tillmötesgåtts, med våldsamma demonstrationer som följd. Med anledning av detta har det grekiska kommunistpartiet uttalat sig om situationen. Riktpunkt sammanfattar uttalandet nedan.

Lösningen för Balkans folk finns inte i nationalismen, skriver de grekiska kommunisterna. Den finns inte i uppstyckandet av länder och skapandet av utländska protektorat, som Kosovo och Bosnien. Istället finns lösningen i respekt för gränserna, minoriteternas rättigheter och i den gemensamma kampen mot borgerligheten och alla sorters imperialistiska makter för att gå till botten med alla de orsaker till att folkets blod spills.

Det finns ingen bra eller dålig sida i konflikten, utan ytterst reflekteras motsättningarna mellan den euro-atlantiska imperialismen och den rysk-kinesiska imperialismen i den. Båda sidor försöker förstärka sina positioner i regionen och Kosovo huserar en stor Nato-styrka, som man också förstärkt med dessa händelser som förevändning. Detta fördömer man med skärpa.

EU, USA och Nato bar det största ansvaret i uppstyckningen av Jugoslavien och de bär även de stora ansvaret här och kommunisterna kräver bland annat de grekiska styrkornas omedelbara tillbakadragande från regionen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.