Utvisning till Turkiet för att blidka Erdogan

INRIKES En man som visat stöd för PKK ska nu utvisas till Turkiet från Sverige. Det handlar om en man som har ett väntande straff på fängelse i fyra år och sju månader för narkotikabrott i Turkiet. Han avtjänade en del av straffet, blev sedan villkorligt frigiven och lämnade Turkiet helt lagligt. Därefter flyttade han till Sverige och fick arbetstillstånd.

Efter begäran från riksåklagarmyndigheten i Turkiet blev han sedan gripen i Sverige. Nu ska han enligt Högsta domstolens beslut utlämnas till Turkiet för att avtjäna resten av straffet. Mannen har varit aktiv i det prokurdiska partiet HDP och visat stöd för PKK, bland annat genom att delta i demonstrationer som propagerat för kurdiskt självstyre.

Turkiet har nekat när den svenske riksåklagaren frågat om det pågår någon utredning eller åtal mot mannen vad gäller terrorism eller liknande, vilket HD nu går efter. 

Det hela stinker förstås lång väg: en människa med olämpliga politiska åsikter, och som helt lagligt lämnat Turkiet, begärs tillbaka till ett straff som en gång gjorts villkorligt, just innan Sverige ska ha ett nytt Nato-möte med Turkiet 12 juni.

Om mannen ska utlämnas är nu upp till regeringen att avgöra. Utvisas mannen är det ett bevis på hur lite det betyder att någon fått uppehållstillstånd och arbetstillstånd, att straff avtjänats och att lagar följts. Det är ett bevis på att krigsindustri, imperialism och skrupelfri politik alltid går före den vanliga människans rättigheter. 

2 tankar på “Utvisning till Turkiet för att blidka Erdogan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.