Möte i Ankara ska jämna vägen till Nato för Sverige

UTRIKES Idag möts Sverige, Turkiet, Finland i Ankara och ska tillsammans med Nato ska diskutera den svenska medlemsansökan som Turkiet hittills inte har godkänt. De som träffas är inte på toppnivå, det är tjänstemän och inga ministrar, men ändå är förhoppningarna höga: nu går det säkert vägen.

I en TV-intervju sa Akif Cagatay Kilic, säkerhetsrådgivare till president Erdogan, att Sverige kommit närmare ett ja från Turkiet. Det är han som håller i dagens möte.

USA har ju som alla vet lagt sin hand på vågskålen och uppmanat Turkiet  att godkänna Sveriges Natoansökan. Utrikesminister Blinken hävdar att Sverige nu har visat att man uppfyller Turkiets legitima krav, och att Sverige ska släppas in före Nato-toppmötet i Vilnius.

Man får anta att det är Sveriges beredvillighet att terroriststämpla allt som hotar Erdogans repressiva nationalistiska politik som är beviset på att Sverige är redo för Nato. Det som öppnat dörren på glänt är helt enkelt att överlämna människor som skapat sig ett liv i Sverige till turkisk ”rättsskipning”. Och när säkerhetsrådgovaren Kilic säger att det fortfarande finns saker att diskutera på mötet menar han förmodligen att det finns fler kurder han vill se i turkiska fängelser och tortyrkammare.

För det är ju klart att man som imperialistisk stat måste visa att demokratiska fri- och rättigheter är värdelösa om man vill ha något att hämta i en imperialistisk krigsallians.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.