El Niño är här, med förväntade värmerekord

KLIMAT Väderfenomentet El Niño är officiellt igång. Detta konstateras i ett meddelande från det amerikanska vetenskapliga organet NOAA efter att världen tvekat och väntat en längre tid.

El Niño  är ett återkommande komplex av vindar, havsströmmar och yttemperaturer i Stilla havet. Det som händer nu är bland annat att den aktuella El Niño medför torrare klimat i Australien och delar av södra Asien och att torka förvärras i Afrika.

Det hela pågår till nästa vår innan El Niño drar sig tillbaka, men effekterna är ofta fördröjda med några månader. Temporärt höjs den globala medeltemperaturen, och med den redan rådande uppvärmningen på 1,1-1,2 grader kommer världen, visserligen tillfälligt, nära 1,5-gradersgränsen. 2024 kan bli världens varmaste år, varnar BBC, om det inte redan inträffar 2023 förstås.

Man brukar peka på att El Niño växlar om med sin kylande partner La Niña, men partnerns kylande effekt rår dessvärre inte på klimatkrisen. De tre La Niña-år som just gått var tre av de åtta varmaste åren någonsin, La Niña till trots.

Värre klimatnyheter går det väl knappt att få, egentligen. Världen kokar i profithungerns grepp.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.