Gruvarbetarstrejk i Ryssland

UTRIKES I torsdags, den 8 juni 2023, varslade gruvarbetare i Sverdlovsk-regionen i Ryssland om strejk. I synnerhet utlystes strejken vid företaget ”Rostech” i beryllium- och smaragdgruvan ”Mariinskij,” som är Europas största, och Rysslands enda smaragdgruva. 

Anledningen till strejken blev ett uttalande från företagets administration om att gruvan skulle ”konserveras” (läggas ner för en tidsbegränsad period), byta till dagbrottsmetoder för kolutvinning och bygga en flotationsfabrik. Alla dessa åtgärder skulle kunna minska den nödvändiga arbetskraften på gruvan och leda till att flera hundratals arbetare skulle bli avskedade. Många arbetare på gruvan tolkade detta som en varning om att gruvan ska läggas ner helt och hållet inom en snar framtid.

Administrationen erkänner öppet att motivet bakom gruvans ”utveckling” är behovet av att spara pengar. ”Förändringar på gruvan är oundvikliga. De som inte är överens har möjligheten att antingen acceptera detta eller säga upp sig frivilligt,” kommenterade Rostechs ledning strejken.

Små segrar, men fortsatt ett utsatt läge för arbetarna

När de hotades med nedskärningarna vägrade 83 gruvarbetare att gå upp ur gruvan den 8 juni. Strejken pågick i två dagar innan administrationen lovade att inte lägga ner gruvan eller avskeda några anställda. Dessutom gick de med på att involvera arbetarnas företrädare i förhandlingsprocessen om gruvans fortsatta utveckling.

Trots dessa små segrar planerar företaget att gå vidare med sina planar att ”konservera” gruvan och övergå till dagbrott för kolutvinning. Därmed fortsätter arbetarna att befinna sig i en utsatt position där företaget kan avskeda dem vid första möjlighet. I denna bemärkelse har strejkens ”seger” endast gett arbetarna lite tid och skjutit upp försämringarna till en senare tidpunkt. Så länge produktionsmedlen förblir i privata händer kan vi inte förvänta oss något annat än att företagare kommer att agera med avsikt att maximera sina vinster på arbetarklassens bekostnad.

Brutal strejkbekämpning i Luhansk

Situationen vid Mariinskij-gruvan i Ryssland är dock inte det mest extrema exemplet på förtryck och exploatering av gruvarbetare i Rysslands intressesfär. I juni 2020 ägde en strejk exempelvis rum vid gruvan ”Komsomolskaja” i Antratsit, Luhansk (ett av de territorier som för närvarande är ockuperade av den ryska armén), där den lokala regeringen tillgrep mycket brutalare metoder mot de strejkande. Som svar på att 124 gruvarbetare vägrade att stiga upp till ytan organiserade Luhansks regering en blockad runt gruvan för att hindra de strejkande gruvarbetarna från att få mat och vatten. Trots regeringens blockad försökte många lokala aktivister att bryta igenom blockaden och förse de strejkande arbetarna med förnödenheter. För denna olydnad blev flera av dem som försökte hjälpa de blockerade gruvarbetarna arresterade, torterade och kidnappade. Två år senare har vi ännu inte kunnat hitta någon offentlig information om dessa aktivisters öde.

Ksenia Young

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.