Mördarbakterier sprids i Norges vattendrag

MILJÖ Puckellaxen är en invasiv fiskart som nu sprider sig i Norge. Skräcken är en förväntad en rekordsommar för de aggressiva fiskarna i Nordnorges älvar. Fiskarten ökar i rasande fart på grund av att havsvattnet blir allt varmare i den globala uppvärmningens spår. Det hjälper äggen överleva, och just nu ligger mängder av dem på lut för att bli fiskar som sedan vandrar upp i älvarna för parning.

Puckellaxen planterades ut runt Kola-halvön på 1950-talet,  eftersom den är en bra matfisk när den befinner sig i havet, och då var den globala uppvärmningen inget man kunde förutspå.  Nu när den sprider sig är den fortfarande attraktiv att fiska ur havet, men när den vandrar upp i floderna blir det en annan sak.

Efter parningen dör fiskarna och mängden av de ruttnande fiskliken sprider både tungmetaller och bakterier i vattnet som blir direkt livsfarligt att få i sig. Bakterierna är dessutom så kallade mördarbakterier som kan leda till att den som smittas endera dör eller måste genomgår amputationer och svåra behandlingar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.