Svampar och bakterier lagrar kol

KLIMAT, MILJÖ I marken på vårt jordklot binds och lagras stora mängder kol: men vilka livsformer är egentligen de viktigaste för att se till att detta sker? Och kan vi öka lagringen för att sänka halten koldioxid i atmosfären, nu när vi står inför en skenande klimatuppvärmning?

Forskaren Stefano Manzoni  berättar att man nu kunnat fastställa att mikroorganismerna har en mycket stor betydelse för var och hur kol samlas i marken. I en studie undersöktes hur mycket kol som svampar och bakterier använde i sin tillväxt nere i jorden, hur de lagrade kolet i sina celler och sedan såg till att det hamnade i jorden.  De avgav naturligtvis också kol till atmosfären under sin ämnesomsättning. Man kunde visa att den här processen är hela fyra gånger viktigare än andra processer i kolcykeln (alltså hur kol tas upp och sedan avges) mellan mark och atmosfär.

Det behövs mer kunskap, menar nu forskarna, för att undersöka hur kolbindningen kan öka med hjälp av mikroorganismer. Nu vill man ta reda på mer om hur mikroorganismernas ekologi ser ut, för att kunna utröna hur man kan få dem att lagra mera.

En möjlighet som redan kan implementeras direkt är förstås att sluta med skadliga kalhyggen och istället ägna sig åt kontinuitetsjordbruk, eftersom det är mycket bättre för svamparna och ekologin i stort – och rent av för lönsamheten på lång sikt. Men nu är ju som bekant kapitalismen inte så vidare bra på att planera för något annat än omedelbar profit…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.