Svenska medier tiger ihjäl de grekiska kommunisterna

INRIKES Alla stora svenska medier har rapporter från det grekiska valet. Ingen enda av dem lyckas dock nämna att det grekiska kommunistpartiet KKE är fjärde största parti, utan de tigs kollektiv ihjäl av den borgerliga pressen.

I svensk public service nämns inte med ett ord den kommunistiska framgången. I SVT får vi läsa om att ”[t]otalt åtta partier spås klara sig över treprocentsspärren” och att tre av dessa partier är nya och att alla dessa är högerextrema. Även det lilla vänsteropportunistiska Mera25, lett av den tidigare finansministern Varoufakis får ett omnämnande, trots att partiet var långt ifrån att komma in. Ännu sparsammare rapporterar Sveriges Radio, som inte ens kommenterar själva valresultatet, utan låter högerparteits Mitsotakis prata i större delen av inslaget.

Bland de privata tidningarna är läget detsamma. Flera stora tidningar, som Dagens Nyheter och Expressen, men även regionala tidningar som Sydöstran och Nerikes Allehanda, har helt enkelt använt den text som TT har producerat och i den nämns inte kommunisterna med ett enda ord. Andra stora medier som inte tagit TT:s text, såsom Omni och Svenska Dagbladet gör precis samma sak – de tiger om kommunistpartiet. Inte heller på andra sidan Östersjön är situationen bättre och inga svenskspråkiga medier nämner kommunisterna.

Många medier väljer att lyfta de små högerextrema partierna som kommit in och en av dem väljer till och med att prioritera ett litet vänsteropportunistiskt parti framför det stora kommunistpartiet. Så fungerar kapitalistisk media och detta är ytterligare en bekräftelse på att om man är ute efter sanningen, så kan man inte gå till borgerlig media – för detta krävs Riktpunkt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.