Ukrainska pansarskyttar utbildades i Sverige

INRIKES Nu tar försvarsmakten bladet från munnen och berättar det man tidigare inte ville kommentera, att hundratals ukrainska soldater under våren har utbildats i strid med stridsfordon 90 i Sverige.  Fyra ukrainska pansarskyttekompanier har utbildats och ska nu till frontlinjen i Ukraina.

Sverige bidrar med 50 stycken stridsfordon 90 till Ukraina, specialdesignade för att möta den ryska armén och avsikten är att flytta de ukrainska gränserna framåt och gå till anfall, säger överste Mats Ludvig, ansvarig för stridsutbildningen. Sverige är ”världsledande” på att utbilda krigsförband, menar han vidare – och soldaterna utbildades inte bara i hur fordonen fungerar utan även på hur de ska agera tillsammans i förband.

Ludvig är full av lovord över de effektiva, stridsberedda ukrainarna och hoppas på vykort från Krim när förbanden når dit – något som vedervärdigt nog är avsett att vara roligt och dölja det lidande som kriget innebär för Ukrainas befolkning.

Utbildningen har genomförts trots att Sverige inte är med i Nato ännu, vilket återigen visar att det svenska kapitalet vet precis på vilken sida det befinner sig i den imperialistiska konflikten.

En tanke på “Ukrainska pansarskyttar utbildades i Sverige

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.