Zelenskyj i Sverige – svenskt stöd fortsätter flöda till Ukraina

INRIKES Den ukrainska presidenten och hans fru har besökt Sverige och träffat både kungen och statsministern. Resultatet blev bland annat ett gemensamt uttalande och löften om fördjupat militärt samarbete.

Den viktigaste punkten i Zelenskyjs besök handlar om Stridsfordon 90, ett pansarfordon som både kan transportera soldater och delta i strid. Tidigare har Sverige skickat 50 sådana pansarfordon till Ukraina och nu har man kommit överens om att upprätta produktionen av dem på plats i landet. Utöver detta stöd kom man även överens om att utbilda ukrainska soldater i Archer-systemet, som Sverige också skickat tidigare, och att ukrainska piloter ska få testa Gripen-flygplan. Sverige förband sig också att stödja Ukraina på olika sätt, bland annat deras process till EU-medlemskap.

Kommunisterna i Sverige har tidigare motsatt sig varje vapenleverans till Ukraina och har samtidigt även tagit ställning mot den imperialistiska invasionen av Ukraina. I kampen mellan imperialisterna tar ingen kommunist sida. 

2 tankar på “Zelenskyj i Sverige – svenskt stöd fortsätter flöda till Ukraina

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.