Israels bosättar-strategi intensifieras

UTRIKES Torsdagen 16 augusti raserade israeliska trupper en palestinsk skola nära Ramallah på den ockuperade Västbanken, skriver Peoples Dispatch. I skolan gick omkring 50 elever från ett beduinsamhälle i närheten. Människorna i samhället har nu drivits bort på grund av upprepade attacker från israeliska bosättare.

Bara under de två veckorna mellan 25 juli och 7 augusti demolerade israeliska styrkor minst 56 palestinska byggnader på Västbanken och I östra Jerusalem, enligt en rapport från FN:s kontor för samordning av humanitär hjälp (OCHA) som kom förra veckan. Under de två veckor som rapporten täcker blev alltså 23 personer (inkl. 12 barn) hemlösa och 3 500 andra förlorade sina försörjningsmöjligheter. 

De ockuperade landområdena omvandlas sedan till illegala bosättningar  under den israeliska säkerhetstjänstens beskydd. Just nu finns ungefär 200 sådana illegala bosättningar på Västbanken och i östra Jerusalem, där ungefär 700 000 israeliska bosättare lever skyddade av den israeliska staten. 

Benjamin Netanyahus ultrahöger-regering har intensifierat rivningarna av palestinska byggnader och fördrivning av invånarna. På mindre än ett år har man godkänt uppförandet av tusentals nya hus på den ockuperade Västbanken och planerar att bygga totalt nära 13 000 enheter. Organisationen Peace Now som bevakar bosättningsstrategin rapporterar att detta är det största antalet sedan organisationen började följa aktiviteterna 2012.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.