Uttalande om arbetsmiljö från Fackliga Världsfederationen

FACKLIGT Sverigekontoret för den Fackliga Världsfederationen, FVF/WFTU, har gjort ett uttalande om kamp för en bättre arbetsmiljö. I uttalandet betonar man att situationen på arbetsplatserna både i Sverige och i EU som helhet försämras. Bara i Sverige dog exempelvis 160 arbetare mellan 2020 och fram till juli 2023.

FVF pekar på att orsaken ofta är ofullständiga eller obefintliga hälso- och säkerhetsåtgärder på arbetsplatsen. Detta, tillsammans med intensifieringen av arbetet,  svåra arbetsförhållanden, trycket att slutföra arbetet under ansträngande arbetsskift även med svår kyla eller höga temperaturer, är vad som orsakar olyckor och dödsfall.

Även om framsteg inom vetenskap och teknik finns och man skulle kunna implementera åtgärder som kan göras för att hålla arbetstagarna säkra på jobbet, avgörs deras användning av den kapitalistiska lönsamhetens intressen. Och eftersom dessa åtgärder är en extra kostnad för kapitalet, är de frånvarande på nästan alla arbetsplatser.

”Vi anser att kollektivavtal ska innehålla starka bestämmelser för att skydda liv och hälsa på arbetsplatsen, med löneökningar baserade på moderna behov och möjligheter” skriver FVF i uttalandet och kräver bland annat att alla nödvändiga åtgärder för att förebygga olycksfall i arbetet och arbetssjukdomar vidtas, med effektiv kontroll och med arbetsköparna som ansvariga.  FVF vill också stärka yrkesinspektionerna med mänskliga resurser och logistisk infrastruktur, och ge de regionala skyddsombuden en strakare rolll. Dessa ska ha tillträde till samtliga arbetsplatser oavsett storlek eller om företaget är avtalsbundet eller ej.

Utöver alla åtgärder som måste vidtas för en bra arbetsmiljö lägger man också tyngdpunkten på att arbetstiden måste minskas för alla – med prioritet för tunga och ohälsosamma yrken – till 6 timmar/ dag under 5 dagar/vecka. Sänkt pensionsålder och full rehabilitering vid skador efter olyckor, samt ekonomisk kompensation, är också självklara punkter på listan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.