Barnafödandet i Sverige fortsatt rekordlågt

INRIKES Under årets första halva föddes något mer än 50 000 barn i Sverige visar ny statistik från SCB. Det är den lägsta siffran för årets första sex månader sedan 2003. Trenden som sattes under årets första kvartal fortsätter därmed.

Jämfört med samma period förra året föddes ungefär 3 000 färre barn i år, vilket är en minskning med lite mer än 5 procent. Det är den lägsta siffran sedan 2003 och då uppgick Sveriges befolkning till bara 8,9 miljoner människor.

På kommunnivå har det under denna period fötts färre barn än samma period förra året i 193 av landets 290 kommuner. Störst minskning av de större kommunerna står Huddinge, Eskilstuna och Nacka för.

Anledningarna bakom det minskade barnafödandet är många och det går inte att dra någon entydig slutsats. Det senaste årets enorma prisökningar har säkert lett till att många skjutit upp planerade graviditeter till bättre tider, samtidigt som människor får barn allt senare i livet, vilket försvårar eventuella syskon.

En annan faktor bakom detta är den minskade fertiliteten, bland annat hos män. Sedan 50 år tillbaka har nämligen mäns spermieproduktion minskat med mer än 50 procent. Detta försvårar naturligtvis reproduktionsförmågan och bakom denna utveckling finns bland annat vardagskemikalier, luftföroreningar och övervikt. Med andra ord så gör oss den livsstil som kapitalismen tvingat på oss infertila.

En tanke på “Barnafödandet i Sverige fortsatt rekordlågt

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.