Barnafödandet minskar – lägst på 20 år

INRIKES Under årets första kvartal föddes ungefär 25 000 barn. Det är den lägsta siffran sedan 2003. Sett till ett helt år såg förra året minst antal födslar sedan 2005. I de tre storstadsregionerna var antalet födda barn förra året det lägsta på 2000-talet.

Att antalet födda barn minskar är i sig inget problem, utan blir det först i relation till kapitalismens behov av profit. Färre arbetsföra människor innebär på sikt färre människor som kan arbeta och skapa de värden som å ena sidan behövs för vår välfärd och å andra sidan företagens profit – och när dessa hotas är det inte svårt att räkna ut vad som får stryka på foten. 

Anledningarna bakom det minskade barnafödandet är många och det går inte att dra någon entydig slutsats. Det senaste årets enorma prisökningar har säkert lett till att många skjutit upp planerade graviditeter till bättre tider, samtidigt som människor får barn allt senare i livet, vilket försvårar eventuella syskon.

En annan faktor bakom detta är den minskade fertiliteten, bland annat hos män. Sedan 50 år tillbaka har nämligen mäns spermieproduktion minskat med mer än 50 procent. Detta försvårar naturligtvis reproduktionsförmågan och bakom denna utveckling finns bland annat vardagskemikalier, luftföroreningar och övervikt. Med andra ord så gör oss den livsstil som kapitalismen tvingat på oss infertila.

En tanke på “Barnafödandet minskar – lägst på 20 år

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.