Danska och nederländska stridsflygplan till Ukraina

UTRIKES Danmark och Nederländerna har beslutat sig för att skicka sammanlagt 42 jaktplan av typen F-16 till Ukraina. Leveransen kommer att ske successivt över flera år och har mött hård kritik av Ryssland.

De danska flygplanen ska föras över inom loppet av tre år medan de nederländska ännu inte har någon tidsplan, utan den ska först den nederländska premiärministern förhandla fram med de andra partierna i landet. Anledningen till att de successivt överlämnas är att ukrainska piloter också ska utbildas i att hantera flygplanen.

Ryssland har fördömt beslutet att skicka de amerikansk-tillverkade jaktplanen till Ukraina och menar att det är en eskalering av konflikten.

Beslutet att skicka jaktplanen kommer i samband med den ukrainska presidenten Zelenskyjs turné i Europa, där han bland annat mötte den svenska statsministern Ulf Kristersson. Från Sverige fick Zelenskyj bland annat med sig ett löfte om att påbörja produktionen av Stridsfordon 90 i Ukraina.

Riktpunkt har tidigare rapporterat om hur Nederländerna och Storbritannien bildat vad man kallar en ”internationell koalition” för att skaffa fram stridsflygplan till Ukraina.

En tanke på “Danska och nederländska stridsflygplan till Ukraina

  1. Jag såg en intervju på Al Jazeera med en schweizisk militärexpert. Mannen berättade för reportern att dessa plan är gamla F-16-plan som har uppgraderats. Anledningen till att Denmak och Nederländerna levererar plan till Ukraina är att ryssarna har skjutit ned de flesta av de plan från sovjettiden som Ukraina hade (MiG 29 och MiG 27). F-16-planen kan bära kärnladdningar, så detta kommer att leda till ett ryskt svar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.