Estland vill förbjuda ryska medborgare att rösta i lokalval

UTRIKES Den estniska regeringen förbereder just nu ett förslag som ska förbjuda landets ryska medborgare att rösta i lokalvalen. I Estland bor det lite över 300 000 men alla har dock inte ryskt medborgarskap.

Både Lettland och Estland har den senaste tiden trappat upp sina angrepp mot den ryska minoriteten i landet. På flera sätt har båda länderna angripit det ryska språket, framför allt i skolorna. Förra året meddelade den lettiska regeringen att man vill ta bort möjligheten att läsa ryska som ett främmande språk och Estland har antagit en strategi för att till 2030 göra estniska till undervisningsspråket i landets skolor.

Det senaste draget i Estlands kamp mot den största minoriteten i landet är att förbjuda alla ryska medborgare i landet att rösta i lokalval. Trots att den estniska grundlagen ger boende som levt i landet under en längre tid och som inte har medborgarskap rätt att rösta i lokalval framhärdar regeringen. Just på grund av känsligheten i frågan har regeringen dessutom beslutat sig för att hemligstämpla den undersökning man gjort.

Ett förbud skulle drabba omkring 90 000 ryska medborgare i Estland.

En tanke på “Estland vill förbjuda ryska medborgare att rösta i lokalval

  1. Estland är inte en demokrati. Demokratier kränker inte minoritetsgruppers medborgerliga /civila rättigheter. I en legitim demokrati är rösträtten en grundläggande politisk medborgerlig / civila rättighet för alla medborgare oavsett nationalitet, ras eller etnisk tillhörighet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.