Lettland planerar att förbjuda ryska som främmande språk i landets skolor

UTRIKES Det lettiska utbildnings- och vetenskapsdepartementet planerar att avskaffa möjligheten för eleverna i landets skolor att lära sig ryska som ett främmande språk. Detta rapporterar den lettiska nyhetsportalen jauns.lv.

Istället för ryska kommer det vara möjligt för de lettiska eleverna att lära sig ett av de språk som talas inom EU eller ett annat främmande språk, dock inte ryska. Att lära sig ett språk som inte är ett officiellt språk inom EU kommer att kräva att Lettland har ett avtal med det landet.

Detta är dock ingen blixt från klar himmel, utan har varit en medveten politik från de lettiska myndigheterna under lång tid.

Redan 2004 introducerades mer lettiska i landets skolor, vilket sänkte prestationerna för de elever med ryska som modersmål. Först tio år senare hade resultaten jämnat ut sig. Det stannade dock inte där, utan 2020 beslutade myndigheterna att alla landets elever ska studera på majoritetsspråket, alltså lettiska, förutom i ämnen som var specifikt kopplade till minoritetsspråken. Den allmänna undervisningen på ryska avskaffades därmed. Något år dessförinnan riktade också Ryssland hot om sanktioner mot Lettland på grund av landets språkpolitik.

I Lettland talade 2011 mer än en tredjedel av landets befolkning ryska hemma, trots att den ryska minoriteten i landet bara är lite större än en fjärdedel av landets befolkning. Detta innebär att ryskan även talas av etniska letter, som i och med den senaste reformen får se sitt modersmål ännu mer marginaliserat.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.